POIU haastaa lastenvaatemarkkinat

POIU haastaa lastenvaatemarkkinat kotimaisuudella ja uniikilla suunnittelukonseptilla

 

POIU Nordic Oy eli lyhyesti POIU on täysin uudenlainen lastenvaatebrändi, joka suunnittelee ja valmistaa lastenvaatteita kausittain vaihtuvan vaikuttajatiimin kanssa. Yritys julkaisee vastuullisen, Suomessa valmistetun malliston heinäkuussa 2021.

Kuva: POIU Nordic Oy perustajat ja hallitus. Toimitusjohtaja Janette Heltimoinen (keskellä), enkelisijoittaja Juha Saapunki ja markkinointivastaava Milja Saapunki.

POIU panostaa kotimaisuuteen, vastuullisuuteen, yhteisöllisyyteen ja hyvän tekemiseen Suomessa. Yrityksen vahvana tavoitteena on tuoda viime vuosikymmenien aikana ulkomaille viety ompelutuotanto takaisin Suomeen.

Haluamme rakentaa brändin, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä. Valitsemme tuottaa vaatteemme Suomessa, koska uskomme kotimaiseen laatuun ja osaamiseen, haluamme tuoda työn takaisin Suomeen”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Janette Heltimoinen.

Yrityksen tuotteille on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland -merkit. Brändin kuosit suunnittelee suomalainen muotoilija Pinja Laine, joka on suunnitellut kuoseja mm. IKEA:lle. Yritys tähtää tulevaisuudessa kansainvälistymiseen.

Avainlippu on hyvin tunnettu Suomessa, ja kotimaa on päämarkkinamme. Design from Finland tunnetaan myös maailmalla, ja haluamme ylpeänä korostaa suomalaista muotoiluosaamista ja luovaa suunnittelutyötä. Made in Finland on meille arvovalinta ja ylpeyden aihe.” Heltimoinen toteaa.

POIU:n tarina käynnistyi jo vuonna 2019, mutta koronapandemian vaikutukset olivat viedä uuden startup-vaiheen yrityksen lupaavasti alkaneen tarinan päätökseen. Brändi oli osallistumassa Lapsimessuille 2020, mutta messut siirtyivät. Neuvotteluja käytiin tuolloin myös enkelisijoittajan kanssa, mutta sijoittaja vetäytyi hankkeesta. Yrittäjän terveys uhkasi pettää paniikkikohtauksen myötä, ja tilanne näytti hetken toivottomalta. 

Suunniteltujen uusien printtikuosien julkaisu siirtyi yli vuodella. Vuonna 2020 laajan 5 uuden kuosin malliston sijaan julkaistiin pieni yksiväristen mallisto jonka mallistokuvaukset toteutettiin etäkuvauksena lähettämällä tuotteet malleille kotiin. Nyt heinäkuussa 2021 nämä pöytälaatikkoon piilotetut kuosit vihdoin julkaistaan.” Heltimoinen kertoo. 

Brändin suunnitteluprosessi on alan muista toimijoista poikkeava. Mallistot suunnitellaan vaihtuvan vaikuttajatiimin kanssa. Mitä tarkoittaa kausittain vaihtuva vaikuttajatiimi?

Vaihtuvan tiimin idea syntyi siitä, että saisimme vaihtuvuuden myötä aina uutta freesiä näkemystä, minkälaisia tuotteita lastenvaatemaailmassa halutaan ostaa. Muotimaailmassa yleisesti mallistot ovat yhden tietyn suunnittelijan näkemystä - suunnittelija suunnittelee tuotteet tietylle kohderyhmälle ja toivoo että kohderyhmä ostaa. Me POIU:lla haluamme kääntää tämän toisin päin - suunnitellaan yhdessä kohderyhmän edustajien kanssa ja kysytään, minkälaisia tuotteita he todella haluavat ostaa. Vaikuttajiamme voivat olla somen vaikuttaja-äidit, julkkisäidit tai ihan tavalliset lasten muodista ja sen kehittämisestä innostuvat äidit.” kertoo Heltimoinen ja jatkaa:

Vaikuttaminen pitää sisällään kuitenkin paljon muutakin. Jokainen meistä on vaikuttaja, sillä ostovalinnoillamme vaikutamme joka tapauksessa siihen, mitä yritykset tuottavat. Kun ostat tuotteita, jotka on valmistettu Suomessa, aletaan tuotteita valmistamaan Suomessa lisää ja vaikutat suomalaiseen työllistymiseen. Kun ostat vastuullisesti tuotettuja tuotteita, tehdään vastuullisia tuotteita lisää jne. Ostaminen on aina vaikuttamista.

POIU on tehnyt yhteistyösopimuksen suomalaisen We4you -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa, jonka taustajoukoissa on Sirpa Selänne, Emilia Pikkarainen ja Alexandra Procope. POIU:n tuotoista lahjoitetaan 4% järjestölle.

 

Hyvän tekemisellä kotimaassa on iso merkityksellisyys itselleni. Etsimme järjestöä, jolla on suuri sydän ja järjestö löytyi kontaktien kautta. Järjestö toteuttaa mm. vakavasti sairaiden lasten viimeisiä unelmia. Elämän rajallisuus on todellisuutta, ja tämän tiedostaminen pitää sydämen nöyränä ja auttaa priorisoimaan ja arvostamaan tärkeitä asioita. Tämä on POIU:lla ihan ydintä.” sanoo Heltimoinen.

Yrityksen hallitukseen kuuluu nykyään myös enkelisijoittaja Juha Saapunki, Kreevia Capital Oy:sta. Saapunki rahoittaa hanketta ja toimii hallituksen puheenjohtajana advisor roolissa. Saapunki on urallaan toiminut yrittäjänä ja mm. TerraWise toimitusjohtajana ja Deleten kehitysjohtajana.

Neuvottelut sijoittajan kanssa päättyivät vuonna 2020, mutta alkoivat uudestaan, kun Stockmannilta yllättäen lähestyttiin meitä ja tiedusteltiin tuotteitamme Stockmann Online Exclusive valikoimaan. En ollut uskoa asiaa todeksi, kun näin sähköpostin Stockmannilta meiliboksissa. Stockmann oli suuri unelmani brändin perustamisesta lähtien - kuinka upeaa olisi saada tuotteitamme joskus Stockmannille. Ja sitten koko tarinamme herää uudelleen eloon juuri tämän Stockmannin sähköpostin vuoksi.” Heltimoinen kertoo.

POIU uuden malliston tuotteet julkaistaan Stockmann Online Exclusivessa elokuussa 2021. Tätä ennen tuotteita on saatavilla omassa verkkokaupassa sekä usealla uudella jälleenmyyjällä.


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit hyväksytään ennen julkaisua.